Agenția pentru Dezvoltare Regională Sud-Muntenia (ADR), în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Regional 2021–2027, a fost selectată de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) pentru a participa la proiectul-pilot european „Sprijin pentru Achiziții Publice Strategice”. Proiectul se desfășoară în perioada iunie 2025 - decembrie 2026 și are ca scop îmbunătățirea modului în care sunt realizate achizițiile publice în cadrul proiectelor finanțate din fonduri europene.
ADR Sud-Muntenia este una dintre cele 10 autorități de management din Uniunea Europeană, selectate dintr-un total de 23 de candidați, pentru a beneficia de asistență tehnică oferită de OCDE. Această inițiativă sprijină integrarea criteriilor strategice – precum durabilitatea, inovația și incluziunea socială – în procesul de achiziții publice.
Proiectul a fost lansat oficial în data de 4 iulie 2025, în format online. Din partea Agenției, au participat Gabriela Călin, directorul Direcției Autoritatea de Management PR Sud-Muntenia, Andreea-Mirela Tache, directorul Cabinetului Directorului General, precum și alți specialiști implicați în gestionarea achizițiilor publice.
Scopul principal al proiectului vizează adaptarea achizițiilor publice la noile provocări economice și sociale. Proiectul își propune dezvoltarea unui ghid practic pentru integrarea criteriilor strategice în achiziții, elaborarea unui model de plan de acțiune pentru autoritățile de management, întărirea capacității instituționale prin dezvoltarea competențelor și a mecanismelor interne și nu în ultimul rând, crearea unei rețele de profesioniști care va facilita schimbul de experiență și soluții între participanți.
Agenția își propune să aplice bune practici europene pentru a face achizițiile publice mai transparente, eficiente și inovatoare. Într-un context marcat de provocări precum capacitatea administrativă limitată, reglementări complexe și riscuri de fraudă, proiectul oferă soluții concrete și sprijin specializat.
Rezultatele așteptate: creșterea nivelului de informare și a cunoștințelor în rândul partenerilor locali; sporirea capacității administrative a beneficiarilor de fonduri europene și reducerea semnificativă a corecțiilor financiare; sprijinirea organizațiilor mai puțin experimentate în construirea competențelor necesare; o mai bună poziționare a regiunii în discuțiile la nivel european și dezvoltarea de bune practici; armonizarea cadrului de control, un schimb eficient de bune practici și instrumente, precum și anticiparea și gestionarea proactivă a riscurilor de fraudă.
Prin acest demers, Agenția pentru Dezvoltare Regională Sud-Muntenia, în parteneriat cu OCDE, contribuie activ la modernizarea și eficientizarea procesului de achiziții publice, în vederea maximizării impactului investițiilor europene și atingerii obiectivelor de politică publică.


