Marți, 27 mai, la Bucureşti, a avut loc prima întâlnire a Consiliului de Investiții, creat în urma Acordului de Finanțare semnat cu Banca Europeană de Investiții (BEI) și cele trei agenții de dezvoltare regională din Sud-Muntenia, Nord-Vest și Nord-Est. Scopul acestui consiliu este să coordoneze implementarea instrumentelor financiare în cadrul programelor regionale din perioada 2021–2027. La această primă reuniune, din partea Agenției pentru Dezvoltare Regională Sud-Muntenia au participat Liviu Gabriel Mușat, Director General, și Gabriela Călin, Director al Direcției Autoritatea de Management a Programului Regional Sud-Muntenia, alături de delegația Băncii Europene de Investiții condusă de Piotr Skiba. În cadrul întâlnirii au fost discutate și adoptate, cu unanimitate de voturi, decizii referitoare la regulamentul de organizare si funcționare al Consiliului de Investiții, rotația deținerii președinției de către agențiile pentru dezvoltare regională implicate, potențiale modificări ale Strategiei de Investiții, precum și aprobarea apelului pentru selectarea intermediarilor financiari prin care se vor implementa instrumentele financiare.
„Astăzi, la sediul Băncii Europene de Investiții din București, s-a constituit Consiliul de Investiții pentru Instrumentele Financiare ale Programului Regional Sud-Muntenia 2021-2027. Alături de Agenția pentru Dezvoltare Regională Sud-Muntenia din Consiliu mai fac parte și reprezentanți ai colegilor noștri din alte agenții, ai Băncii Europene de Investiții și ai altor ministere relevante în domeniu. Cu peste 260 milioane de euro destinați investițiilor prin instrumente financiare, Regiunea Sud-Muntenia este de departe pe locul întâi între regiunile țării. Îmi face o deosebită plăcere să adaug informația că prima președintă a acestui Consiliu a fost aleasă colega noastră, doamna Gabriela Călin, șefa Autorității de Management a Programul Regional Sud-Muntenia 2021-2027, careia îi urez succes deplin! De asemenea, transmit caldele mele mulțumiri și felicitări tuturor colegilor mei implicați în acest domeniu”, a declarat Liviu Gabriel Mușat, directorul general al ADR Sud-Muntenia.
Agenţia pentru Dezvoltare Regională (ADR) Sud-Muntenia în calitate de Autoritate de Management a PR Sud-Muntenia 2021-2027 va aloca aproximativ 260 de milioane euro din Program, sub formă de instrumente financiare. Aceste fonduri vor fi utilizate pentru a sprijini diverse operațiuni specifice, din cadrul Programului Regional Sud-Muntenia.
Astfel, vor fi alocate aproape 47 milioane euro pentru crearea și dezvoltarea infrastructurilor de afaceri, în timp ce aproximativ 141 milioana Euro vor avea ca scop transformarea regiunii într-una cu orașe prietenoase cu mediul, pentru eficientizarea energetică a locuințelor unifamiliale. Nu în ultimul rând, se vor aloca 70,6 milioane de euro pentru crearea și dezvoltarea infrastructurilor de turism.
Este evident că aceste instrumente financiare reprezintă un mod eficient de mobilizare a resurselor din Program, în scopul realizării obiectivelor stabilite în cadrul acestuia, oferind sprijin investiţiilor prin intermediul împrumuturilor. Semnarea acestui acord subliniază angajamentul nostru pentru o dezvoltare regională durabilă și pentru sprijinirea comunităților locale.
Agenția pentru Dezvoltare Regională Sud-Muntenia este Autoritate de management pentru Programul Regional Sud-Muntenia 2021-2027 și va gestiona peste 1,57 miliarde de euro pentru cetățenii din județele componente ale regiunii - Argeș, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Prahova și Teleorman.
Pentru a afla mai multe detalii despre instrumentele financiare propuse în cadrul Programul Regional Sud-Muntenia 2021-2027, puteți accesa: https://2021-2027.adrmuntenia.ro/instrumente-financiare-propuse-in-cadrul-programului-regional-sudmuntenia-202120/article/89 sau https://www.adrmuntenia.ro/programul-regional-sudmuntenia-20212027/static/1295