Cea de-a șaptea întâlnire plenară InformEU - Communication and AI, care a avut loc la Sevilla în perioada 20-22 noiembrie 2024, a fost un eveniment crucial pentru actorii implicați în comunicarea proiectelor finanțate de UE. Cu accent pe inteligența artificială (AI), această întâlnire a oferit participanților o oportunitate unică de a explora noi modalități de a se conecta cu publicul țintă și de a maximiza impactul proiectelor finanțate de Uniunea Europeană.
Evenimentul a reunit peste 350 de specialiști în comunicare din întreaga Europă, reprezentanți ai Comisiei Europene și ai autorităților naționale și regionale care sunt responsabile de gestionarea fondurilor europene. Printre cei 25 de membri ai delegației române, din partea Agenției pentru Dezvoltare Regională Sud-Muntenia, a participat Alexandra-Elena Popa, expert al Biroului Comunicare, în cadrul Cabinetului Directorului General.
Agenda evenimentului a abordat o varietate de teme de interes pentru specialiștii în comunicare, scopul principal al acestor întâlniri fiind de a analiza atât potențialul, cât și riscurile asociate cu utilizarea inteligenței artificiale în proiectele europene, de a promova inițiative de importanță strategică și de a învăța din experiențele practice ale altor actori din domeniu. „AI-ul este un instrument, nu un autor. Rămâne responsabilitatea noastră, în calitate de comunicatori, să ne asigurăm că informația este adevărată, corectă și, mai presus de toate, umană.”
Participanții au avut ocazia să exploreze modalități practice de a utiliza AI-ul pentru a personaliza mesajele, de a anticipa reacțiile audienței și a crea povești captivante. Au fost prezentate cele mai bune practici în comunicare, cu accent pe campanii de succes la nivel național și regional. Prin acestă întâlnire, rețeaua InformEU și-a reafirmat angajamentul de a susține comunicarea eficientă a proiectelor europene și de a ajuta specialiștii în comunicare să își dezvolte competențele.
Pe lângă sesiunile de lucru, participanții au avut ocazia să exploreze orașul Sevilla și să viziteze proiecte inovatoare. De la inițiative de conservare a patrimoniului, până la soluții ingenioase pentru a combate efectele schimbărilor climatice în zonele urbane, precum și proiecte de susținere a antreprenoriatului, dar și a educației și inovații medicale de ultimă oră, toate acestea au demonstrat potențialul transformativ al fondurilor europene și al colaborării transfrontaliere.