Acordul de Finanțare dintre Agenția pentru Dezvoltare Regională Sud-Muntenia și Banca Europeană pentru Investiții, un nou impuls pentru dezvoltarea regională

Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Sud-Muntenia, prin Autoritatea de Management a Programului Regional (PR) Sud-Muntenia 2021-2027, a lansat oficial Acordul de Finanțare cu Banca Europeană pentru Investiții (BEI), pentru implementarea instrumentelor financiare din cadrul Programului. Acest acord reprezintă un pas esențial pentru dezvoltarea regională sustenabilă și creșterea competitivității economice. Alături de conducerea ADR Sud-Muntenia, la evenimentul de lansare, organizat la domeniul Manasia, judeţul Ialomiţa, au participat Adrian Câciu, ministrul Ministerul Investițiilor și Fondurilor Europene, Krzysztof Kasprzyk – şef de Unitate Comisia Europeană – DG Regio, Goetz Von Thadden – Șef de Unitate, Banca Europeană de Investiții, Marian Pavel - președintele Consiliul Județean Ialomița, Lucica Marilena Crăciun – director general – Ministerul Finanțelor (ACP), reprezentaţi ai Ministerului Finanţelor, primari din regiunea Sud-Muntenia, autorităţi judeţene şi reprezentanţii băncilor comerciale.

Autoritatea de Management a PR Sud-Muntenia 2021-2027 va aloca aproximativ 260 de milioane euro din Program, sub formă de instrumente financiare. Aceste fonduri vor fi utilizate pentru a sprijini diverse operațiuni specifice, din cadrul Programului Regional Sud-Muntenia.

Astfel, vor fi alocate aproape 47 milioane euro pentru crearea și dezvoltarea infrastructurilor de afaceri, în timp ce aproximativ 141 milioana Euro vor avea ca scop transformarea regiunii într-una cu orașe prietenoase cu mediul, pentru eficientizarea energetică a locuințelor unifamiliale. Nu în ultimul rând, se vor aloca 70,6 milioane de euro pentru crearea și dezvoltarea infrastructurilor de turism. Implementarea acestor instrumente financiare va fi gestionată de Banca Europeană de Investiții, care va înființa și administra un Fond de Participare, în calitate de Manager de Fond. Astfel, BEI va selecta intermediari financiari, precum instituții  financiare  și de credit, pentru a lansa pe piață produsele financiare.

Vreau să vă felicit pentru munca depusă. Suntem într-o reformă a fondurilor europene în plină implementare. Este pentru prima data în istorie când fondurile europene sunt descentralizare. Foartă multă lume a privit cu scepticism această descentralizare, iar ceea ce vedem din partea ADR-urilor este că au înţeles importanţa descentralizării şi viteza de implementare. Un exemplu de bună practică se face doar prin dovezi palpabile, prin fapte. ADR Sud-Muntenia este undeva la un grad de contractare de 56% din alocarea de aproape 1,6 miliarde de euro, iar în cee ace priveşte proiectele depuse, au depăşit 115%. Nimeni nu şi-ar fi închipuit acest lucru. Aşteptarea beneficiarilor de proiecte este una mare. Cererea de proiecte este una mult mai mare decât ceea ce vedem deja depus la acest moment. De aceea, acest tip de abordare care vine în sprijin şi cu instrumente financiare, ne ajută să multiplicăm finanţarea dincolo de granturile alocate prin fondurile europene nerambursabile. Vă urez succes şi rămân încrezător că împreună vom reuşi ca aceste lucruri să se implementeze rapid”, a transmis Adrian Câciu, ministrul Ministerul Investițiilor și Fondurilor Europene

Este un moment important pentru noi. Practic pornim la drum cu aceste instrumente financiare din cadrul PR SM 2021-2027. Sunt trei componente pe care vizăm să le finanţăm. Fiind regiunea cu cele mai mari fonduri alocate acestor instrumente financiare, fie că vorbim de eficienţă energetică, structuri de afaceri sau proiecte în infrastructura turistică, ne dorim să fim un exemplu de bune practici. Vreau să mulţumesc tuturor celor implicaţi şi să sperăm că vom avea succes în derularea acestor instrumente financiare”, a declarat Liviu Gabriel Muşat, directorul general al ADR Sud-Muntenia.

Destinatarii finali ai acestor fonduri pentru infrastructura de afaceri și turism vor fi autoritățile publice locale din Regiunea Sud-Muntenia. În ceea ce privește instrumentul financiar pentru eficiență energetică, beneficiarii finali eligibili sunt proprietarii de case unifamiliale.

Este evident că aceste instrumente financiare reprezintă un mod eficient de mobilizare a resurselor din Program, în scopul realizării obiectivelor stabilite în cadrul acestuia, oferind sprijin investiţiilor prin intermediul împrumuturilor. Semnarea acestui acord subliniază angajamentul nostru pentru o dezvoltare regională durabilă și pentru sprijinirea comunităților locale.

Agenția pentru Dezvoltare Regională Sud-Muntenia este Autoritate de management pentru Programul Regional Sud-Muntenia 2021-2027 și va gestiona peste 1,57 miliarde de euro pentru cetățenii din județele componente ale regiunii - Argeș, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Prahova și Teleorman.

Programul Regional Sud-Muntenia 2021-2027 este publicat pe site-ul dedicat Programului, la adresa: https://2021-2027.adrmuntenia.ro/program/static/60, precum și pe site-ul Agenției, www.adrmuntenia.ro, în secțiunea Despre noi > Activitatea ADR Sud – Muntenia > Dezvoltare regională > 2021-2027 > PR Sud ‐ Muntenia 2021‐2027, link: https://www.adrmuntenia.ro/programul-regional-sudmuntenia-20212027/static/1295

 

Distribuie aceasta pagină pe :