În data de 30 decembrie 2024, Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Sud-Muntenia a semnat un nou proiect cu finanţare REGIO 2021-2027, cu Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului. Contractul de finanţare vizează proiectul „Consolidare, restaurare și punere în valoare a construcțiilor din cadrul ansamblului Curtea Domnească, Curtea de Argeș – corpurile C1, C2, C3, C4, C5, C6, str. Negru Vodă nr. 2, Municipiul Curtea de Argeș, Județul Argeș, cod SMIS 331375”.
Restaurarea Ansamblului Bisericii Sfântul „Nicolae Domnesc” din Municipiul Curtea de Argeș este cel de-al doilea contract semnat în anul 2024, între Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului și ADR Sud-Muntenia, după contractul de finanțare pentru restaurarea și punerea în valoare a Catedralei Arhiepiscopale, ctitoria Sfântului Neagoe Vodă Basarab din Municipiul Curtea de Argeș.
Proiectul are ca obiectiv readucerea la frumusețea de odinioară a uneia dintre cele mai importante și cunoscute biserici ortodoxe din România și din sud-estul Europei și este finanțat prin Programul Regional (PR) Sud-Muntenia 2021-2027, Prioritatea 6: O regiune atractivă, Obiectiv specific 5.2: Promovarea dezvoltării locale integrate și incluzive în domeniul social, economic și al mediului, precum și a culturii, a patrimoniului natural, a turismului durabil și a securității în alte zone decât cele urbane.
Proiectul se desfășoară pe o perioadă de 41 de luni, iar valoarea totală a proiectului este de peste 6,75 milioane euro, din care contribuția UE este de aproape 5,6 milioane euro, bugetul naţional de aproximativ un million euro, iar contribuția Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului de peste 170 mii euro.
Prin desfășurarea acestui proiect, finanțat cu sprijinul Agenției pentru Dezvoltare Regională Sud-Muntenia, se vor efectua următoarele lucrări: reparația și înlocuirea învelitoarei din cupru a bisericii, consolidarea și restaurarea clădirii bisericii și a zidului de incintă, refacerea turnului clopotniță și montarea clopotelor, montarea unui sistem de încălzire interioară în biserică, intervenții la pictura murală interioară în zonele afectate, amenajarea spațiilor exterioare, precum și restaurarea ruinelor zidurilor primei biserici.
Proiectul contribuie la protejarea și punerea în valoare a patrimoniului cultural, stimulând turismul durabil și dezvoltarea economică la nivel local și regional. Numărul de vizitatori ai siturilor culturale și turistice care beneficiază de sprijin va fi de peste 121.000 pe an.
Agenția pentru Dezvoltare Regională Sud-Muntenia este Autoritate de management pentru Programul Regional Sud-Muntenia 2021-2027 și gestionează peste 1,57 miliarde de euro pentru cetățenii din județele componente ale regiunii - Argeș, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Prahova și Teleorman.
Programul Regional Sud-Muntenia 2021-2027 este publicat pe site-ul Agenției, www.adrmuntenia.ro, în secțiunea Despre noi > Activitatea ADR Sud – Muntenia > Dezvoltare regională > 2021-2027 > PR Sud ‐ Muntenia 2021‐2027, link: https://2021-2027.adrmuntenia.ro/program/static/60