În perioada 31 martie – 1 aprilie 2024, Bucureștiul a fost gazda Reuniunii anuale a Comisiei Europene cu Autoritățile de Management din România, eveniment condus de Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel-Ioan Boloș, și având ca obiectiv principal evaluarea performanțelor programelor europene pentru perioada 2021-2027.
Acesta a subliniat susținerea politicii de coeziune și importanța implicării active a regiunilor în gestionarea ei, afirmând: „Politica de Coeziune înseamnă pentru România, în actualul exerciţiu financiar, mai mult de 30 de miliarde de euro, aşa încât contează foarte mult care va fi viitorul Politicii de Coeziune, contează foarte mult dacă investiţiile vor avea prioritate în continuare pentru dezvoltarea României şi de asemenea contează dacă regiunile şi nivelul de decizie regional va fi implicat în continuare pentru viitorul Politicii de Coeziune”.
La reuniune a participat o delegație a Comisiei Europene, condusă de doamna Sofia Alves, director în cadrul DG Regio, alături de oficiali precum Nicola Aimi, expert senior în Direcția Generală Politică Regională, Lucica Crăciun, director general al Autorității de Certificare și Plată (ACP), reprezentanți ai Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), ai Autorității de Audit și ai celor opt Agenții pentru Dezvoltare Regională din România.
În prima zi a reuniunii, discuțiile s-au concentrat pe implementarea programelor 2021-2027, analizând progresul obiectivelor de politică, apelurile lansate și provocările întâmpinate de beneficiarii regionali în atingerea rezultatelor preconizate.
Doamna Sofia Alves a apreciat implicarea Autorităților de Management în implementarea eficientă a Programelor gestionate, subliniind importanța reducerii riscului de dezangajare a fondurilor europene.
ADR Sud-Muntenia, în rolul de Autoritate de Management pentru Programul Regional Sud-Muntenia, prin reprezentanții Gabriela Călin, director Autoritatea de Managemet PR Sud-Muntenia și Andreea-Mirela Tache, director Cabinetul Directorului General, a prezentat un raport privind stadiul curent al implementării. Conform acestuia, Programul se află într-o fază avansată, cu 32 de apeluri lansate (80% din total), un grad de contractare de aproximativ 70%, o ținta anuală de peste 30 % și plăți efectuate în valoare de mai mult de 61 de milioane de euro.
În plus, s-a discutat despre modificarea Programului, cu introducerea unor alocări de 10 milioane de euro pentru STEP (Tehnologii strategice pentru Europa) și 5 milioane de euro pentru locuințe sociale.
Parteneriatul solid și continuu dintre Autoritatea de Management a PR SM și Comisia Europeană, facilitat de Nicola Aimi, a fost evidențiat ca un factor cheie în succesul PR Sud-Muntenia, plasând Programul în primele trei locuri între Programele regionale.
În cea de-a doua zi, agenda a inclus dezbateri pe marginea recomandărilor Comisiei Europene pentru România și aspecte ce urmează a fi discutate în comitetele de monitorizare.
ADR Sud-Muntenia gestionează un buget de peste 1,57 miliarde de euro pentru dezvoltarea județelor Argeș, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Prahova și Teleorman.
Pentru mai multe informații despre Programul Regional Sud-Muntenia 2021-2027, accesați: https://2021-2027.adrmuntenia.ro.

_0.jpeg)



