Interes remarcabil în apelurile de proiecte pentru mediul privat. Solicitările au depăşit de patru ori suma alocată

De curând s-a încheiat perioada de depunere a proiectelor destinate mediului privat din regiunea de dezvoltare Sud-Muntenia. Cum apreciați rezultatele obţinute la încheierea acestei etape deosebit de importante din cadrul Programului Regional Sud-Muntenia (PR SM) 2021-2027?

Liviu Gabriel Mușat: În cadrul PR SM 2021-2027 am avut deschise două apeluri dedicate mediului privat din cele şapte judeţe ale regiunii noastre. O linie de ajutor de stat pentru finanţarea IMM-urilor şi o schema de ajutor de minimis pentru microîntreprinderi şi întreprinderile mici. Mai exact, am avut Apelul de proiecte 1.3 A destinat intensificării creșterii sustenabile și a competitivității IMM-urilor, pentru care ADR Sud-Muntenia, în calitate de Autoritate de Management pentru PR SM 2021-2027, a înregistrat 820 de proiecte depuse, cu o valoare totală de aproape 1.1 miliarde de lei, atingând un nivel de acoperire pe apel de 298,56% şi Apelul 1.3 B destinat intensificării creșterii durabile și a competitivității microîntreprinderilor, întreprinderilor mici și întreprinderilor mijlocii, unde am înregistrat 559 de aplicaţii depuse în valoare totală de peste 5.8 miliarde de lei, depăşind de patru ori valoarea alocată. Aceste cifre record pentru regiunea noastră, ne dau convingerea că Programul nostru a fost așteptat cu mare interes, iar noi am mediatizat corespunzător această oportunitate de finanțare.

În condițiile actuale în care acoperirea celor două apeluri este foarte mare și este de presupus ca cele mai multe dintre proiecte respecta criteriile de selecție, cum se face departajarea proiectelor?

Liviu Gabriel Mușat: Departajarea proiectelor se face în funcţie de punctaj, conform prevederilor specificate în Ghidul Solicitantului. Mai exact, primele vor intra la contractare, proiectele care au atins pragul de excelenţă și se încadrează în procentele din alocarea financiară stabilite prin ghidurile solicitantului. Proiectele vor fi ordonate descrescător, în funcție de punctajul obținut.

Dacă există proiecte cu punctaje egale și bugetul nu poate acoperi finanțarea lor, selectarea acestora se va face conform punctajul obținut pe fiecare criteriu specific din grila de evaluare tehnică și financiară. Ordinea priorităţii criteriilor s-a aprobat prin decizia Comitetului pentru Monitorizare a Programului Regional Sud-Muntenia (PR SM) 2021-2027. Dacă şi după epuizarea criteriilor specifice, avem proiecte la egalitate de puncte, departajarea se va face în ordinea depunerii cererilor de finanțare, respectându-se regula „Primul venit, primul servit”.

În situația în care vor exista proiecte care au obținut un punctaj egal sau mai mare decât pragul de calitate, respectiv 50 de puncte, pentru care nu mai există finanțare disponibilă pe apel, acestea vor fi incluse în lista de rezervă (în ordinea punctajului obținut în etapa de evaluare), urmând a fi avute în vedere în cazul suplimentării/disponibilizării fondurilor aferente apelurilor în care acestea au fost depuse și/sau în cazul în care este aprobată supracontractarea acestora, în limitele prevederilor legale aplicabile.

Autoritatea de Management PR SM 2021-2027 va supracontracta proiectele din lista de rezervă?

Liviu Gabriel Mușat: Vom depune toate diligențele posibile să terminăm cât mai repede evaluarea acestor aplicații și să finanțăm cât mai multe dintre ele, inclusiv prin supracontractare, conform prevederilor legale în vigoare. ADR Sud-Muntenia a oferit sprijin potențialilor aplicanți, atât în faza de pregătire a proiectelor și va oferi sprijin și pe parcursul implementării acestora. Mediul de afaceri este considerat principalul motor de dezvoltarea în regiune și reprezintă o prioritate pentru ADR Sud-Muntenia. Încă de la scrierea ghidurilor, pentru cele două apeluri de proiecte, am fost în permanent dialog cu antreprenorii, ne-am consultat şi am ţinut cont de specificul regional, conform documentelor programatice elaborate într-un larg cadru partenerial.

Ce tipuri de proiecte au fost cele mai populare printre depuneri?

Liviu Gabriel Mușat: Am observat un interes crescut pentru proiectele ce vizează dezvoltarea infrastructurii unităţilor turistice de cazare şi a activităţilor recreaţionale. De asemenea, foarte multe aplicaţii au fost depuse pentru fabricarea de confecţii metalice şi părţi componente ale structurilor metalice, întreţinerea şi repararea autovehiculelor. Nu în ultimul rând, proiectele ce au ca obiectiv dezvoltarea activităţilor de asistenţă medical specializată au fost, de asemenea, foarte populare.

Cum contribuie aceste investiții la dezvoltarea economică a regiunii?

Liviu Gabriel Mușat: Investițiile realizate de IMM-uri prin aceste operațiuni vor contribui direct la îmbunătăţirea mediului de afaceri regional, făcându-l mai inovator, mai competitiv şi, indirect, va limita efectele negative ale pieţelor instabile, crescând atractivitatea mediului de afaceri regional pentru potenţiali investitori. 

Cum poate fi măsurat succesul IMM-urilor care beneficiază de fonduri europene nerambursabile?

Liviu Gabriel Mușat:  Succesul poate fi măsurat prin indicatori precum creșterea cifrei de afaceri, numărul de locuri de muncă create, creșterea nivelului de export și, bineînțeles, nivelul de inovare implementat în produsele și serviciile oferite. Monitorizăm îndeaproape toate proiectele pentru a asigura atingerea acestor obiective.

Au existat dificultăți în derularea celor două apeluri destinate mediului privat?

Liviu Gabriel Mușat: Au existat discuţii cu privire la introducerea unui criteriu considerat discriminatoriu de către reprezentanţii mediului de afaceri din judeţul Argeş. Cu toate acestea, acum la încheierea perioadei de depunere a proiectelor, observăm că judeţul Argeş se află pe primul loc în regiunea Sud-Muntenia cu aproape 400 de aplicaţii depuse, cu o valoare totală de peste 2 miliarde de lei. Mai exact, peste 30% din totalul fondurilor solicitate în cele şapte judeţe ale regiunii Sud-Muntenia, revin antreprenorilor argeşeni. Cu toate acestea, suntem încrezători că diferenţele între judeţele dezvoltate şi cele mai puţin dezvoltate, în ceea ce priveşte numărul de proiecte şi valoarea lor, vor fi diminuate faţă de programele anterioare.

Plecând de la valoarea medie a sumei solicitate, estimăm că vor fi contractate peste 275 de cereri de finanţare (Tabel 1) prin schema de ajutor de minimis şi peste 135 de cereri de finanţare (Tabel 2) din schema de ajutor de stat, la care se vor adaugă proiectele finanţate prin supracontractare. Astfel, peste 415 beneficiari privaţi vor obţine finanţări în valoare de aproximativ 950 milioane de lei. Agenţia, prin mecanismul de supracontractare, estimează că va dubla numărul acestora, respectiv 830, cu o valoare alocată de peste 1,9 miliarde de lei. Acţiunile întreprinse vor genera o creştere de peste 60% a numărului de beneficiari în actuala perioadă de programare, comparativ cu exerciţiul financiar 2014-2020.

Care sunt pașii următori pentru ADR Sud-Muntenia după încheierea perioadei de depunere?

Liviu Gabriel Mușat: Acum urmează evaluarea proiectelor, care va fi un proces riguros, dar transparent. Ne propunem să comunicăm rapid rezultatele și să oferim feedback detaliat fiecărei companii, fie că proiectele lor sunt acceptate sau nu. Grila de evaluare este mult mai obiectivă şi cu criterii foarte uşor cuantificabile. Factorul subiectiv a fost redus la minim. Suntem conştienţi de aşteptările mari pe care aplicanţii le au de la noi în ceea ce priveşte corectitudinea şi rapiditatea procesului de evaluare. De aceea am luat măsuri excepţionale pentru a ne ridica la nivelul aşteptărilor. De exemplu, suntem în plin proces de recrutare a unui număr de 16 evaluatori suplimentari faţă de cei furnizaţi de firma de evaluare pentru a ne asigura că vom finaliza procesul de evaluare în cel mai scurt timp.

În încheiere mulţumim aplicanţilor pentru interesul acordat oportunităţilor noastre de finanţare şi le urăm succes în continuare!

 

z_0.jpg
2_16.jpg
Distribuie aceasta pagină pe :