PRSM/462/PRSM_P1/OP1/RSO1.3/PRSM_A39 - Promovarea spiritului Antreprenorial prin sprijinirea activităților de cercetare-dezvoltare în cadrul Pitești BUSINESS HUB-PROSANT

PRSM/462/PRSM_P1/OP1/RSO1.3/PRSM_A39 - Promovarea spiritului Antreprenorial prin sprijinirea activităților de cercetare-dezvoltare în cadrul Pitești BUSINESS HUB-PROSANT Închis

Prioritate

Prioritatea 1 - „O regiune competitivă prin inovare, digitalizare și întreprinderi dinamice”

Obiectiv specific

Obiectivul specific RSO1.3 - „Intensificarea creșterii sustenabile și creșterea competitivității IMM-urilor și crearea de locuri de muncă în cadrul IMM-urilor, inclusiv prin investiții productive”

Operațiune

Operațiunea PRSM/ID/1/1/1.3/C - „PRSM/ID/1/1/1.3/C - Intensificarea creșterii sustenabile și creșterea competitivității prin sprijinirea incubatoarelor de afaceri și a parcurilor industriale”

Acțiuni indicative

În cadrul prezentului apel este sprijinită promovarea antreprenoriatului prin înființarea, dezvoltarea și operaționalizarea incubatoarelor de afaceri și parcurilor industriale, inclusiv furnizarea de servicii specializate necesare dezvoltării companiilor găzduite (consultanță juridică, acces la finanțare, identificare de parteneri și cooperare, etc). Investițiile eligibile includ:

1. Investiții finanțabile prin ajutor de stat regional - crearea incubatoarelor de afaceri sectoriale, prin construirea spațiilor aferente și dotarea acestora cu active corporale și necorporale.

A. Investiții în active corporale:

  • lucrări de construire a spațiilor aferente incubatorului, inclusiv a utilităţilor generale aferente (alimentare cu apă, canalizare, alimentare cu gaze naturale, agent termic, energie electrică, PSI).
  • achiziţionarea de echipamente tehnologice, utilaje, instalații de lucru, mobilier, echipamente informatice, birotică, de natura mijloacelor fixe, respectiv care se regăsesc în Subgrupa 2.1. „Echipamente tehnologice (masini, utilaje și instalatii de lucru)”, Subgrupa 2.2. „Aparate și instalatii de masurare, control și reglare”, Clasa 2.3.6. „Utilaje şi instalaţii de transportat şi ridicat”, sau Grupa 3 „Mobilier, aparatura birotica, sisteme de protectie a valorilor umane și materiale și alte active corporale” din Hotărârea Guvernului nr. 2139/ 2004 pentru aprobarea Catalogului privind clasificarea și duratele normale de funcţionare a mijloacelor fixe, cu modificările şi completările ulterioare și care se încadrează în limita valorică aferentă mijloacelor fixe, stabilită prin reglementările legale în vigoare la data lansării apelului de proiecte.
  • achiziţionarea de instalaţii/ echipamente specifice în scopul obţinerii unei economii de energie, precum şi sisteme care utilizează surse regenerabile (alternative) de energie pentru eficientizarea activităţilor derulate în cadrul incubatorului. Surse regenerabile (alternative) de energie: energia solară (utilizată la producerea de căldură sau la furnizarea de energie electrică prin sisteme fotovoltaice); energia eoliană; hidroenergia; biomasa (biodiesel, bioetanol, biogaz); energia geotermală.

B. Investiții în active necorporale: brevete, licențe, mărci comerciale, programe informatice, alte drepturi şi active similare. Sunt eligibile și investiții în realizarea de instrumente de comercializare on-line a serviciilor/ produselor rezidenților incubatorului. Aceste instrumente au ca scop crearea unui magazin virtual (e-shop) în care sunt implementate diferite funcționalități specifice comerțului electronic: publicarea cataloagelor de articole, prețuri și stocuri, preluarea comenzilor, instrumente de plată electronică, achiziții publice, e-licitație, facturarea electronică.

Activele necorporale trebuie să îndeplinească inclusiv următoarele condiții cumulative:

  • trebuie să fie utilizate exclusiv în cadrul unității care primește ajutorul;
  • trebuie să fie amortizabile;
  • trebuie să fie achiziționate în condițiile pieței de la terți care nu au legături cu cumpărătorul (beneficiarul ajutorului) trebuie să fie incluse în activele întreprinderii care beneficiază de ajutor și trebuie să rămână asociate proiectului pentru care s-a acordat ajutorul pe o perioadă de minimum cinci ani sau de trei ani în cazul IMM-urilor, de la data efectuării plății finale în cadrul proiectului.

Pentru solicitanții care se încadrează în categoria întreprinderilor mari, costurile activelor necorporale sunt eligibile numai până la un plafon de 50% din costurile totale eligibile ale investiției inițiale.

Nu sunt eligibile investițiile care constau în lucrări ce nu se supun autorizării.

Nu sunt eligibile proiectele care includ doar investiții în active necorporale.

Investițiile finanțabile prin ajutor de stat regional sunt eligibile doar dacă constituie o investiție inițială (crearea unei unități noi – incubator de afaceri sectorial), în sensul normelor ajutorului de stat regional.

2. Investiții finanțabile prin ajutor de minimis - dezvoltarea serviciilor prestate în cadrul incubatoarelor de afaceri:

Achiziționarea de servicii suport de afaceri şi capital, altele decât cele oferite de administrator în funcție de cerințele rezidenților:

  • Servicii de contabilitate, juridice şi financiare.
  • Servicii de marketing și mentorat, coaching direct.
  • Servicii suport de afaceri şi capital: consilierea managerială și cooperarea constantă a companiilor rezidente; planificarea afacerii și formarea unei companii; accesul la servicii de formare profesională pentru nevoile actuale și  viitoare ale pieței; cumpărare colectivă de servicii și produse; studii de piață, vânzări și marketing; consultanță export: piețe și căutare de parteneri; Asistență IT și e-business; consultanță dezvoltarea de noi produse și servicii; consultanță obținere de finanțare; granturi și capital, contacte cu Business Angels, fonduri cu capital de risc; consultanță recutarea de personal; consultantă privind transferul
    și comercializarea de tehnologie, precum și contacte cu universități și institute de cercetare și dezvoltare, furnizarea de ajutor în ceea ce priveşte contactele comerciale, naționale și internaționale, servicii privind internaţionalizarea IMMurilor, suport în identificarea de parteneri, orientare în pregătirea proiectelor, etc..
  • Servicii privind managementul general al infrastructurii incubatorului de afaceri.
  • Networking (de ex: cu alți antreprenori și clienți).
  • Stabilirea strategiei de părăsire a incubatorului.

Nu sunt eligibile proiectele care includ doar investiții finanțabile prin ajutor de minimis.

Valoarea eligibilă aferentă componentei finanțabile prin ajutor de minimis nu poate depăși 50% din valoarea eligibilă totală a investiției.

Proiectul propus în cererea de finanțare trebuie să cuprindă, în mod obligatoriu, investiții în active corporale finanțabile prin ajutor de stat regional. Este opțională includerea, în proiect, a investițiilor finanțabile prin ajutor de minimis și/sau a investițiilor finanțabile prin ajutor de stat regional în active necorporale.

Versiuni anterioare:
    Nu există versiuni anterioare introduse!

Calendar apel

Lansare:
02.08.2024
Start depunere:
02.08.2024
Sfârșit depunere:
30.08.2024

Obiectiv de politică

OP.1 - O Europă mai inteligentă”

Alocare financiară

Total:
174.272,62
FEDR:
148.131,73 €
Buget Național:
26.140,89 €

Tipul apelului

Necompetitiv, cu termen limită de depunere

Loc de implementare

Urban

Potențiali aplicanți

Parteneriatul dintre U.A.T. Municipiul Pitești și Institutul de Cercetare în Transporturi INCERTRANS,  având ca lider de parteneriat U.A.T. Municipiul Pitești

Limite financiare

Proiectul etapizat trebuie să se încadreze în limitele valorilor transmise de AMPOR 2014-2020 pentru etapa II.

Cofinanțare aplicant

39,15%