PRSM/438/PRSM_P3/OP2/RSO2.8/PRSM_A26 - Sprijin acordat municipiilor, altele decât municipiile reședință de județ, și orașelor, inclusiv zonelor urbane funcționale ale acestora, din regiunea Sud-Muntenia, pentru investiții în operațiuni de mobilitate urbană multimodală sustenabilă – Proiecte etapizate

PRSM/438/PRSM_P3/OP2/RSO2.8/PRSM_A26 - Sprijin acordat municipiilor, altele decât municipiile reședință de județ, și orașelor, inclusiv zonelor urbane funcționale ale acestora, din regiunea Sud-Muntenia, pentru investiții în operațiuni de mobilitate urbană multimodală sustenabilă – Proiecte etapizate Deschis

Prioritate

Prioritatea 3 - „O regiune cu mobilitate urbană durabilă”

Obiectiv specific

Obiectivul specific RSO2.8 - „Promovarea mobilității urbane multimodale sustenabile, ca parte a tranziției către o economie cu zero emisii de dioxid de carbon”

Operațiune

Operațiunea PRSM/2/3/2.8/B - „PRSM/2/3/2.8/B - Sprijin acordat municipiilor, altele decât municipiile reședință de județ, și orașelor, inclusiv zonelor urbane funcționale ale acestora, din regiunea Sud-Muntenia, pentru investiții în operațiuni de mobilitate urbană multimodală sustenabilă”

Acțiuni indicative

  • Achiziționarea de tramvaie, troleibuze și autobuze și microbuze ecologice.
  • Construirea/modernizarea/reabilitarea/extinderea rețelei de tramvai/ troleibuz, precum și construirea/modernizarea/extinderea stațiilor de alimentare a autobuzelor alimentate electric sau cu hidrogen (în situația în care acestea sunt situate în afara autobazelor/depourilor, pe traseele autobuzelor).
  • Construirea/modernizarea/reabilitarea/extinderea de benzi dedicate, folosite exclusiv pentru mijloacele de transport public de călători.
  • Configurarea/reconfigurarea infrastructurii rutiere pe străzile urbane/ ZUF (numai în măsura în care astfel de investiții sunt necesare pentru a asigura funcționalitatea proiectului integrat de mobilitate urbană sustenabilă) deservite de transport public, ecologic, de călători, în vederea construirii/modernizării/extinderii benzilor dedicate separate pentru transportul public, ecologic, de călători.
  • Configurarea/modernizarea/reabilitarea infrastructurii rutiere utilizate prioritar de transportul public de călători.
  • Construirea și modernizarea stațiilor de transport public de călători (tramvai, troleibuz, autobuz).
  • Implementarea măsurilor de siguranță rutieră (pasarele pietonale, pasaje subterane/supraterane auto și pietonale, intervenții asupra sistemului de iluminat public și alte elemente conexe aferente traseului reabilitat, ce nu sunt elemente dominante ale proiectelor, această intervenție nefiind de sine stătătoare) pentru reducerea de CO2.
  • Crearea/extinderea/modernizarea sistemelor de bilete integrate pentru călători („e-bilete” sau „e-ticketing”).
  • Crearea/modernizarea/extinderea sistemelor de management al traficului, inclusiv a sistemului de monitorizare video, precum și a altor sisteme de transport inteligente.
  • Construirea/modernizarea parcărilor de transfer de tip „park and ride” și a terminalelor intermodale pentru transportul public urban.
  • Construirea/modernizarea/extinderea pistelor/ traseelor pentru biciclete.
  • Crearea/modernizarea/extinderea sistemelor de închiriere de biciclete (sisteme de tip „bike-sharing”, „bike-rental”).
  • Construirea/modernizarea/extinderea de zone și trasee pietonale.
  • Configurarea/ modernizarea/ lărgirea/reconfigurarea străzilor din orașe și din zona urbană funcțională, numai în măsura în care astfel de investiții sunt necesare pentru a asigura funcționalitatea proiectului integrat de mobilitate urbană sustenabilă, precum și intervenții asupra sistemului de iluminat public aferent traseului reabilitat (fără a fi acțiune de sine stătătoare).
  • Instalarea de sisteme de reducere/interzicere a circulației autoturismelor în anumite zone.
  • Construirea/ modernizarea depourilor/autobazelor pentru transport public și infrastructura tehnică aferentă precum și pentru retehnologizarea lor.
  • Dezvoltarea infrastructurii pentru combustibili alternativi, pentru alimentarea mijloacelor de transport public local.
  • Investiții privind infrastructura edilitară necesară care face parte din amplasamentul proiectului.
  • Activități de comunicare și vizibilitate aferente proiectului în conformitate cu prevederile contractului de finanţare și cu prevederile Ghidului de Identitate Vizuală. 

Calendar apel

Start consultare:
24.04.2024
Sfârșit consultare:
14.05.2024
Lansare:
18.06.2024
Start depunere:
26.06.2024
Sfârșit depunere:
17.07.2024

Obiectiv de politică

OP.2 - O Europă mai verde”

Alocare financiară

Total:
5.079.533,88
FEDR:
4.317.603,80 €
Buget Național:
761.930,08 €

Tipul apelului

Necompetitiv, cu termen limită de depunere

Loc de implementare

Urban/Rural

Potențiali aplicanți

Solicitanții eligibili în cadrul prezentului apel sunt cei menționați în Lista proiectelor etapizate din perioada de programare 2014-2020, anexată ghidului.

Limite financiare

Proiectul etapizat trebuie să se încadreze în limitele valorilor transmise de AMPOR pentru etapa II.

Cofinanțare aplicant

Minim 2%.