Sofia Alves, director DG REGIO - Direcția Generală Politică Regională și Urbană a acordat un interviu postului de televiziune Antena 3 Pitești, cu ocazia lansării Programului Regional Sud-Muntenia 2021-2027. În cadrul discuțiilor purtate cu jurnalista Florentina Grigoraș, au fost dezbătute subiecte precum: descentralizarea, finanțări disponibile și provocările Programul Regional (PR) Sud-Muntenia 2021-2027.
Sofia Alves: Mă bucur să mă aflu azi aici, la lansarea Programului Regional și inaugurarea noului sediu al ADR Sud-Muntenia. Este un moment important, aș putea spune un moment istoric. Programul Regional Sud-Muntenia, alături de cel al Regiunii Vest, au fost primele programe aprobate de Comisia Europeană. Vreau să felicit Guvernul României pentru decizia de a descentraliza implementarea Programelor Regionale. O decizie foarte importantă pentru membrii comunităților care vor beneficia de pe urma implementării proiectelor cu finanțare europeană. Sunt convinsă că veți implica toți actorii interesați, inclusiv grupurile vulnerabile pentru ca abordarea să fie una incluzivă, iar investițiile să ajungă exact acolo unde este nevoie pentru îmbunătățirea condițiilor de trai la nivel local. Este important să colaborăm în continuare pentru a face față provocărilor care ne așteaptă în viitorul apropiat. Vreau să vă urez succes și spor la treabă!
Flori Grigoraș: Care sunt principalele aspecte pozitive ale descentralizării către regiunile din România, îndeosebi către Regiunea Sud-Muntenia?
S.A: Principalul avantaj al descentralizării este că, dacă te gândești la Programul Regional Sud-Muntenia, acesta va viza investiții regionale și locale. Dacă Programul este gestionat de un ADR, care e mai aproape de beneficiar, și mă refer aici la municipalitate, afaceri locale, banii vor fi la îndemâna oamenilor și pentru ei. Aceștia știu cel mai bine ce au nevoie în ceea ce privește municipalitățile, întreprinderile, școlile și universitățile locale. Așadar este mai ușor să țintim mai bine nevoile oamenilor. În același timp, un nivel de administrare mai apropiat de oameni este mai eficient.
F.G: Estimați că această tranziție către descentralizare se va face ușor sau vor exista anumite provocări și riscuri?
S.A: Descentralizarea reprezintă o schimbare și nu întotdeauna schimbările sunt pe placul tuturor. În același timp, trebuie să apreciem că am lucrat împreună până acum, colaborarea durează de ceva vreme și am pregătit împreună aceste schimbări. De asemenea, să nu uităm că, în trecut, aceste agenții au fost și organisme intermediare. Prin urmare, ele au implementat programe și au dobândit niște tehnici și niște competențe care pot fi folosite ulterior.
F.G: Regiunea Sud-Muntenia va beneficia de aproximativ 1,5 miliarde de euro. Trebuie să le spunem oamenilor în ce domenii vor merge acești bani.
S.A: Vor merge în mai multe direcții, în special vor fi investiții verzi. Și mă refer aici la eficiența energetică, la transport, la mobilitate urbană. Vor merge către o mai bună infrastructură rutieră și pentru stimularea transportului multimodal. Adică oamenii vor putea veni cu mașina, pe care o vor lăsa într-o parcare pentru a lua autobuzul și se vor deplasa cu transportul în comun din orașe. De asemenea, acestea vor fi investiții durabile și vor merge către digitalizarea autorităților publice, către sectorul IMM-urilor și către cercetare și dezvoltare. De aceste exerciții vor beneficia IMM-urile, vor merge către soluții inovatoare pentru cercetare și inovare, se vor adresa spațiului academic și sprijinirii educației. Acest lucru este extrem de important deoarece continuăm să avem nevoie de mână de lucru cât mai calificată. De asemenea, investițiile vor fi canalizate pentru educația pe tot parcursul vieții, pentru a pregăti forța de muncă cu capacități și competențe noi care sunt necesare. Totodată, investițiile se vor îndrepta și către infrastructura verde, către construirea de parcuri, piețe, trotuare, dar și către infrastructura legată de patrimoniul cultural și turistic.
F.G: Suntem acum la finalul perioadei de programare 2014-2020 și am înțeles că ați fost și ați vizitat câteva proiecte de succes din regiune. Ce ne puteți spune despre acest lucru?
S.A: Mă bucur că m-ați întrebat despre locurile pe care le-am vizitat deoarece acestea sunt și cele mai bune momente pe care le am în activitatea mea, pentru că văd cu ochii mei cum funcționează politica de coeziune. Până acum am vizitat Spitalul din Călărași, unde, cu fonduri europene au fost achiziționate echipamente moderne de care vor beneficia locuitorii acestui oraș. Totodată am văzut și clădirea Poșta Veche, care a fost foarte bine renovată. Am înțeles că dintr-o clădire în paragină acum a devenit o clădire frumoasă, refuncțională, în care locuitorii se pot aduna și pot participa la ateliere și la diferite sesiuni de lucru interactive. Acum vom merge la un IMM care se ocupă de producerea de panouri laminate din lemn și ulterior la o școală din Târgoviște. O serie de proiecte care pe noi ne fac să credem că această activitate merită într-adevăr, pentru că sunt mărturia cooperării care există între instituțiile locale și instituțiile europene.
F.G: România va beneficia de aproximativ 31 de miliarde de euro, și în cadrul altor programe operaționale. Ce ne puteți spune despre celelalte programe?
S.A: În afara celor opt programe regionale, mai există și alte opt programe naționale care vizează tranziția verde, transport, educație, incluziune socială, acoperind, practic toate nevoile cetățenilor români, companii, instituții publice. Procesul va lua sfârșit acum și sperăm că toate programele vor fi aprobate până la sfârșitul anului. Doresc să vă asigur că România poate conta pe sprijinul Comisiei Europene, astfel încât implementarea Programelor să se facă repede, iar banii să ajungă la cetățenii și companiile țării.
F.G: Împreună, ca o echipă, putem gândi liber și pentru succes! Vă mulțumesc!